Espadrille

Espadrilles (schoeisel) (Alpargatas in het Spaans) zijn casual en modieuze schoenen of sandalen voor zowel mannen als vrouwen gemaakt van jute sleehakken en verschillende soorten bovendeel. Dit schoeisel is in 1865 uit Frankrijk ontstaan. Maar het is nu wereldwijd populair als milieuvriendelijke en comfortabele sneaker of sandaal.

Geschiedenis

Mensen uit de Pyreneeën, Catalonië, Oceanië en Baskische landen droegen schoeisels uit de 18e eeuw, gemaakt van espartos of een soort vezelig mediterraan gras.

Moderne schoeisel

Moderne schoeisels werden aan het einde van de negentiende eeuw door Spaanse en Franse fabrikanten uitsluitend met jutezolen en bovenwerk van katoenen canvas vervaardigd. Aanvankelijk waren de schoeisels gemaakt met platte zolen en later werden hoge sleehakken geïntroduceerd door ontwerpers. Schoeisels kunnen nu open of gesloten tenen zijn, open of gesloten ruggen, en kunnen worden aangetrokken of met veters aan de enkel worden vastgemaakt. De prijzen van deze schoeisel kunnen erg goedkoop tot erg duur zijn, afhankelijk van het merk. Hoewel het een bekend feit is dat de detailhandelsprijzen van schoeisels honderd keer hoger kunnen zijn dan de groothandels- of bulkprijzen. schoeisel-winkels in Barcelona verkopen tegenwoordig moderne sandalen die uit Bangladesh worden geïmporteerd.

Schoeisel met hoge sleehak

schoeisels met hoge sleehak zijn exclusief gemaakt voor dames als modeschoenen of sandalen met verschillende stijlen bovendeel. Sommige hebben een gesloten teen, andere hebben een open teen en sommige hebben veters om rond de enkels te knopen. De hakhoogte van dit schoeisel voor een dame is meestal 65 mm tot 85 mm en soms zelfs 110 mm. Supermodellen over de hele wereld zijn dol op deze espadrilles voor dames die ze op modeshows zien terwijl ze kattenwandelen!

Vervaardiging

Het fabricageproces van authentieke schoeisel is iets complexer dan andere traditionele schoenen, zoals leren sneakers, mocassins, keds, laarzen enz. Hoogwaardige helder goudwitte jute die exclusief in Bangladesh wordt geoogst, is de belangrijkste grondstof voor het maken van jute schoeisels van topkwaliteit. Jutegaren met een bijzondere laag en sterkte wordt gedraaid om vlechten of touwen te maken met machines en vervolgens worden die vlechten met spijkers op een plat bord gelegd om de vorm van sloffenzolen te geven. Hierna worden de zolen verticaal geperst en gestikt met speciale naaimachines om duurzamer te zijn, voordat ze worden gevulkaniseerd met rubberen buitenzolen met een enorme hydraulische druk en hitte. Het bovenwerk van canvas in verschillende kleuren wordt vervolgens met de hand op de platte zolen gestikt om de zeer klassieke platte sandalen af te werken.

Bij het maken van mode-schoeisels met hoge sleehak voor dames, wordt een extra houten of EVA-hak op de platte zool bevestigd en omwikkeld met fijnere vlechten om de hoge sleehakzolen te maken. Inlegzolen en bovenwerk van verschillende materialen zoals canvas of leer worden gebruikt om de sandalen met hoge sleehak voor dames af te maken. Het bovenwerk is soms versierd met borduursels of kralen om aantrekkelijke mode-schoeisels te maken.