Wat moet je weten over een aanhanger

aanhanger verlichting

De aanhanger is natuurlijk een super handig hulpmiddel. Je kunt er van alles mee transporteren. Je kunt het zo gek eigenlijk niet bedenken of het kan op een aanhanger.

Denk bijvoorbeeld aan wat zand of grind. Hoe vaak ben je wel niet aan het werk in de tuin en heb je wat zand, grind of andere tuin gerelateerde producten nodig. Het kunnen ook planten en dergelijke zijn. Vaak heb je dit soort producten liever niet los in je auto. Dan bied een aanhanger uitkomst.

Veilig op weg

Als je met een aanhanger de weg op gaat is het belangrijk een aantal zaken te controleren. Het maakt hierbij niet uit of het je eigen aanhanger, een aanhanger van een vriend of kennis of een gehuurde aanhanger is.

Hieronder geven we de belangrijkste te controleren punten aan.

aanhanger verlichting

Aanhanger verlichting

Ten eerste de verlichting. Als je met een aanhanger op weg gaat controleer dan altijd of alle lampen het doen. Het gaat dan om de lampen zelf, de remlampen en de richtingsaanwijzer. En eventueel ook nog de mistlampen.

Aanhanger verlichting is cruciaal. Als bijvoorbeeld je knipperlichten het niet doen dan ziet de medeweggebruiker niet welke kant jij op wilt. Dit kan voor vervelende ongelukken zorgen.

Banden

Dan de banden. Controleer regelmatig de banden. Zit er nog genoeg profiel op? Zitten er geen scheurtjes en barstjes in? Als er veel scheuren in zitten, bijvoorbeeld door uitdroging, dan kan dit het risico op een klapband vergroten.

Bodemplaat

Vaak is een bodemplaat van een aanhanger van hout. Dit hout kan na verloop van tijd minder worden qua kwaliteit. Als je dan lading op de aanhanger legt dat wat zwaarder is loop je het risico dat deze door de bodemplaat heen zakt. Als dit midden in het verkeer gebeurd kan dit ook weer voor ongelukken zorgen.

Kentekenplaat

Zorg ten alle tijde dat je de kentekenplaat op de aanhanger hebt zitten. Anders kun je beboet worden in het verkeer. Zorg dat er deugdelijke klemmen op de aanhanger zitten waarachter je de kentekenplaat kunt klemmen.